El PP proposa una línia d'ajudes municipals per als celíacs d'Onda

Els populars demanen el suport de totes les administracions i crear una base de dades real de persones d'Onda amb aquesta dolència  

El Partit Popular d'Onda ha proposat de cara al pròxim ple una línia d'ajudes municipals per als celíacos del municipi. Tal com ha explicat la regidora del PP, María Prades, “el únic tractament per a la celiaquía és consumir aliments sense gluten, però no resulta senzill mantenir una dieta estricta i ja representen un de cada 150 ciutadans”.

No obstant açò, no és fàcil deixar de consumir aliments sense gluten ja que hi ha poca varietat i, a més, resulten molt cars. De fet, els populars s'han fet ressò en la seua moció de la 'regla del 300%' que significa que els aliments sense gluten són un 300% més cars que la resta.

Segons el parer de l'edil, “falten polítiques decidides de suport pel que pensem que des de l'Ajuntament es pot trencar una llança”. La proposta del PP passa per “realitzar un estudi amb l'objectiu de quantificar el nombre de persones celíacas empadronades en el municipi”, que s'establisca una nova línia d'ajudes municipals, fins a la implementació d'un pla d'abast superior “autonàmis o estatal- per a les famílies amb persones celíacas d'Onda. I per a açò, s'encarregue als serveis tècnics municipals la redacció de les bases que han de regular la concessió d'aquestes ajudes, així com destinar una partida pressupostària per a l'any 2018.


La moció també insta a incloure en les publicacions promocionals de l'Ajuntament, així com futures guies de la ciutat, els establiments hosteleros que hagen incorporat en les seues cartes, aliments sense gluten. I, Pradest explica que “debem instar al Govern de la Comunitat Valenciana al fet que promoga la inclusió de menús específics per a afectats d'aquesta malaltia en centres sanitaris i escolars”, i a l'Estat a adoptar mesures fiscals necessàries amb les quals s'aconseguisca una reducció dels impostos dels productes sense gluten, així com l'aprovació d'incentius fiscals a les persones afectades en l'IRPF, en forma de despeses deduïbles per la compra d'aliments sense gluten o en ajudes directes, així com el compromís d'actualitzar, permanentment, la llista d'aliments aptes per a celíacos i que siga publicada per al seu accés general i gratuït.